
در فصول سرد سال مردم به دنبال سیستم گرمایشی مناسب و مقرون به صرفه هستند که خطری هم در بر نداشته باشد و انرژی کمتری مصرف کند، یکی از این سیستم های گرمایشی که می توان به آن اشاره کرد بخاری برقی است که انواع مختلفی دارد که در ادامه به انواع بخاری برقی با کیفیت می پردازیم.در دوران های گذشته برای ایجاد گرما از سوخت های تجدید ناپذیر مثل نفت، گاز، زغال سنگ استفاده میکردند که در حال حاضر بدلیل وجود برق و گازکشی در شهر و روستاها کمتر کسانی پیدا می شوند که از کرسی یا بخاری نفتی و … برای تولید گرما و حرارت استفاده کنند.بدلیل کمبود گاز بهتر است برای ایجاد گرما به سراغ راهکار های مناسب تری برویم البته ناگفته نماند خطرات بخاری گازی هم کم نیست و با اشتباه جا زدن لوله بخاری گاز co2 به جای خروج از محیط، به داخل خانه نشت کرده و باعث گاز گرفتگی و حتی منجر به مرگ افراد می شود، اما بخاری برقی برعکس گازی دودکش ندارد و نگرانی از بابت گاز گرفتگی و برگشت گاز دی اکسید کربن نخواهید داشت.پس بهتر است به جای بخاری گازی از بخاری برقی استفاده کنیم. بخاری برقی با تبدیل انرژی برق به گرمایشی کار میکند و محیط را گرم میکند البته محیط های بزرگ و متراژ بالا را نمیتواند گرم کند. بخاری های برقی نسبت به گازی ابعاد و حجم کمتر و کوچک تری دارد و همچنین خیلی سریع میتوانند انرژی گرمایی تولید کنند. این بخاری همچنین روش نصب راحت تری دارد. بخاری برقی از یک المنت، بدنه، سیم رابط و کلید تشکیل شده. المنت یک مقاومت مفتولی است از جنس کرم نیکل یا آلومینیوم که به دور آجر نسوز یا سرامیک پیچیده می شود و جریان برق از آن بگذرد حرارت تولید می کند و با توان های 500، 1000، 1500 وات و در اندازه های 20، 25، 30 سانتی متر در بازار یافت می شود. بدنه این نوع بخاری از جنس فلز است و می تواند در برابر حرارت زیاد مقاومت کند. بدلیل فلزی بودن بدنه و رعایت ایمنی در برابر برق گرفتگی تمهیداتی برای اتصال برق بخاری در نظر گرفته شده مثلا استفاده از سرامیک و چینی به عنوان عایق در ترمینال های ارتباطی و استفاده از وارینش به عنوان حفاظ پوششی که جنس وارینش از الیاف نسوز است و مقاومت زیادی در برابر حرارت دارد. کلید این دستگاه برقی با سایر دستگاه ها کمی تفاوت دارد و در دو نوع ساده و لامپ دار وجود دارد که معمولا بدلیل جریان مصرفی بالای بخاری، آمپراژ بالایی دارد. تعداد این کلید ها بر اساس تعداد المنت های بخاری متفاوت است. بخاری های سه المنتی دارای سه کلید و یا دو کلید استفاده می شود. سیم رابط در بخاری برقی به علت توانایی عبور جریان های بالا، هادی مسی است و سطح مقطع حداقل 1.5 میلی متر مربع باید داشته باشد.
بخاری برقی انواع مختلفی دارد:
بخاری برقی باکیفیت در بازار بسیار محبوبیت دارد و این بخاری های برقی انواع مختلفی دارند که در ادامه به انها پرداخته ایم.
بخاری برقی فن دار: این نوع بخاری توسط فن که داخلش است هوای سرد و خنک اطراف که وارد قطعه گرمایشی می شود و پس از گرم شدن توسط این فن به محیط اطراف پخش میکند. این نوع بخاری برای تولید گرما از انرژی برق استفاده میکند و انرژی برق را به انرژی گرمایی تبدیل میکند.
بخاری فن دار برای گرمایش دفاتر، اداره ها و ساختمان های کوچک کاربرد دارد و اما بخاری های فن دار صنعتی بزرگ برای کارخانجات، انباری ها، محیط های صنعتی و بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد.
بخاری برقی تابشی: این نوع بخاری گرمایی مطلوب و یکنواخت به محیط اطراف می دهد با استفاده از آن میتوان تا حد زیادی در مصرف سوخت صرفه جویی کرد و پس از چند دقیقه گرم کردن محیط می توان آنرا خاموش کرد و در زمان نیاز روشن کرد و محیط مورد نظر را گرم کرد. بدلیل تابشی بودن این نوع بخاری محل های مورد نظر را گرم میکند.
از مزایای این نوع بخاری میتوان به گرمایش متمرکز و فاقد پراکندگی، عدم به وجود آمدن احتراق، طول عمر بالای لامپ تابشی، امکان کنترل از راه دور اشاره کرد.
بخاری برقی کانوکتر: این بخاری نیز از المنت برای تولید گرما استفاده میکند، در این نوع بخاری می توان از فن استفاده کرد این نوع بخاری مشابه بخاری برقی تابشی است و کاملا بی صدا می باشد.
رادیاتور برقی: امروزه در برخی ساختمان ها و آپارتمان ها از سیستم گرمایشی رادیاتور یا شوفاژ برقی استفاده می کنند. از مزایای این سیستم گرمایشی می توان به نصب راحت، کاربری آسان، سرویس و نگهداری ارزان اشاره کرد.
شوفاژ برقی بدلیل کار با برق کاربری آسانی دارند و این سیستم گرمایشی گاز های گلخانه ای کمتری تولید می کنند و کمتر به محیط زیست آسیب وارد میکنند.
که البته معایبی هم دارد که میتوان به آنها اشاره کرد: دارای سر و صدای زیادی است، عملکرد پر هزینه دارد، امنیت پایین و مصرف انرژی الکتریکی بالا دارد.
بخاری برقی که انواع آن را ذکر کردیم در مدل های مختلف ایستاده، زمینی، رومیزی، دیواری تولید می شود.
نتیجه گیری
سیستم های گرمایشی مختلفی در سال های اخیر مورد استفاده قرار گرفته که می توان به سیستم گرمایشی بخاری برقی اشاره کرد که مصرف سوخت ندارد و با انرژی الکتریکی کار میکند و مقرون به صرفه است و برای محیط های کوچک مانند خانه ها یا برخی ادارات مورد استفاده قرار میگیرد.